Happily Ever After...
Photobucket - Video and Image Hosting
By: mai n zaimi

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 7-Jul-2008 15:16 Email | Share | | Bookmark
Lepak-lepak di Alamanda Park

Mama & Syasya
Jump Syasya jump....
cheeky girl
View all 60 photos...
It's been a while that I sit down and update my FP....always on big 'M' mode, i'm now 32 weeks pregnant...cepat rasa penat n jalan pon dah cam penguin...huhuu..apapun weekend mmg look forward to spend time with family, on last Saturday we spent d whole day at Midvalley, pi survey The Gardens, bwk Syasya jln2 kat Pet's Wonderland, beli kain raya Syasya n bwk Syasya main2, sampai penat....blk tu Mama pon penat sgt ...

These pics were taken masa kami lepak kat Alamanda park on Sunday, memula nak pi taman CBJ, tp panas plak, tepikir nak minum2 pas jln2, syok tgk Syasya tgk air pancut...dia kata tu sungai dia asyik jump sana sini and lari-lari....dlm keta terus sampai tetido sbb penat sonok bila Papa aritu rajin bwk camera dia...love the output of the pics.....emm gambo Mama mmg 'gems'...x ley buat apa lah kan...tak lama lgk Syasya akan jadik kakak...wish me & my baby selamat ek...only 56 days to go....










Quote:
Alhamdulillah, jiwa Mama yg berserabut dah tenang sikit, dah dpt result akan report duty as a teacher around next week, sekolah mana x confirm lgk, somewhere near my house...for those yg tanya saya pi KPLI ke, jawapan nyer tak, sbb Mama Syasya dah amik degree Bach.Education...boleh terus report duty ke sekolah and probation min 6mnts and max 3 years to confirm, selalu org ckp dlm 1thn la kot, insyallah....I definitely will miss my current boss, collegues & workplace, maklumlah dah dkt 7 years jadik secretary, wish me all the best yer.... it's definitely a whole new world for me....


Sunday, 1-Jun-2008 02:59 Email | Share | | Bookmark
Syasya 2 years, 3 weeks and 3 days old

my princess
Tenungan Manja yg saja dibuat-buat
khusyuk
View all 28 photos...


Syasya Arina, my princess...cayang sgt kat dia..heheh saper x sayang anak kan? Syasya ni dr kecik tak byk songeh, baik jek, senang jaga...itu statement maid saya...tapi kalo ada Mama dia mmg suka ngengada n manja sangat...tp selalu bebudak mmg camtu, kalo kat nursery ker kat babysitter sure behave, tp bila kita ada mula lah...bukan apa, may be dorang tau kita keje, so bila kita ada ngan dorang lah dorang nak mintak perhatian, skrg nih Syasya mmg nak Mama jek, kalo dlm keta takmo dok blkg ngan bibik, sure nak dok ngan Mama gak, tido pon atas riba Mama, kalo dia lena baru angkat kat blkg, kalo dia tersedar terus sebut "Mama...." kalo tgk cd kat dpn kena ajak Mama join gak..."Jom Mama!...Jom"....ponat eden melayan siputeri sorang nih, kalo dah x larat sgt mmg tetido Papa lah tepaksa layan sikenit nih...kdg2 tu dah tgh mlm paksa kita tgk cartoon dia yg Mama dah bole naik hapal...kdg2 Mama baring dlm bilik dia dah penat tgk tv dia dtg....pastu bila Mama terbatuk ker dia terus ckp "Mama nak air masyak?"....kelam kabut kalo Mama ckp Mama sakit ker...

Syasya ni jenis suka sgt tgk tv especially channel 613, fav dia Mickey Mse Clb Hse, Little Einstein, Pocoyo, Jojo... n mcm2 lgk...basically dia mmg suka semua kat 613 except Thomas dia kureng sikit...sabo jeklah...tp kalo tgk Ultraman ker robot ke dia tak tengok, ada Opah dia belikan dia suar tido ultraman, mmg suka sgtlah dia...bab tengok tv ni kalo bole mmg tanak dia melampau, tapi kalo channel 613 mmg bagus gak coz Syasya byk pickup words from there, boleh kira 1-10 in english..fav words dia skang nih..."Oh...no, Oh Man...", kdg2 terdengar dia ckp....."Ta..da...." cartoon characters pon byk dia tau...colors pon ada gak yg dia dah tau...at least the cartoon/show byk yg play + learn at the same time...tapi kalo dia dah boring dia akan layan toys dia or main panjat sofa....harap2 nanti bila dia dah ada geng nanti boleh lah dia main ngan adik dia plak...at the same time I bought a few books yg related or based ngan cartoon yg dia suka tgk..Sity byk advice ckp anak dia pon byk belajar n suka tgk TV but at the same time her daughter loves book...so agak balance lah..ada gak intention nak antar Syasya pi tumbletots or any learning centre nanti...tapi blom antar2 lagik...3thn ke atas kot...insyallah...



Syasya nih walopun dia ni nampak girlish tapi agak lasaklah gak...kalo bab panjat memanjat nih mmg kasi kat dia....lompat dr sofa, panjat Papa...usah ckplah.....ligat, sakit2 badan kalo dia naik 'sheikh' nak panjat-panjat nih, kalo Papa pegang kaki tonggengkan dia pon suker sgt...mmg kalo main cam boy...kdg2 dia akan kiss tummy Mama n tegur baby tp kalo dtg angin dia tak betoi dia nak panjat perut Mama nak dok atas, senak dibuatnyer, walopun kecik tp perghh boley tahan...bila tak bagik sensitif sampai nangis kuar air mata.....pastu skang dia suka tenung Mama stok tak puas hati....bukan Mama jek kena....ramai la dah penah kena tenung cam gitu....skang dia bahasakan diri dia "Kakak Syasya".....pastu bila kita tanya kat mana sesuatu benda tu...dia suka ckp "Ni lah.." cam comel sgt bila dia ckp "Ni lah.., Tu...lah"..... tapi byk ckp n byk bebel....byk cakaplah...geram dengan keletah dia...kdg2 dia marah kita siap cakap "No!" siap tunjuk jari kat kita lagik..aiyoh....tak lama lgk dah Syasya nak jadik kakak dah...aritu masa pi checkup dia main kat ada playground kecik, dia siap bole kongsi makan roti ngan sorang budak lebih kurang sebaya dia...memula Mama bgk budak tu seketul, sama ngan Syasya tp bila budak tu punya abis Syasya cubit dia punya sikit n bagik kat budak tu lagik..tgk dia dah pandai sharing...emmm harap2 Syasya jdk kakak yg baik ....Mama plak yg berdebar, harap & doa yang kali ni bersalin senanglah hendaknya, dapat anak yg sihat dan sempurna....Mama harap Mama dpt bahagi kasih sayang sama rata untuk kakak & adik...Amin doakan saya ek kwn-kwn, due awal bln September or end August seramm plak...


Syasya with Atok-pic taken masa blk JB aritu...date dah lupa...


Saturday, 31-May-2008 10:30 Email | Share | | Bookmark
~Mama Syasya's Graduation Day~jom konvo!

with my beloved family
all the way frm Ipoh
happy me
View all 47 photos...
The day I've been waiting for has finally arrived...studying part time as PLK student in UiTM was indeed challenging...juggling my life with 4 roles...a secretary, a wife ,a mother & a student..phew! what a relief...5yrs + was indeed a memorable experience...I started part time studying when I was single, until I got engaged, married and gave birth to Syasya...maklumlah belajar kat IPTA, byk betul subject wajib kena amik, eventhough dah keje pon kena pi practicum coz requirement kena gak pi mengajar, that was when I fell in love with teaching, dulu amik coz this is a stepping stone to be promoted, pilih course ni sbb mmg minat english plus suker literature nih, teringat time enrol sbb masa tu baru abis diploma 'kawan' Mama amikkan borang (kwn special Mama yg skrg jdk my Hubby)...so kami sama-sama cont' study...tapi Hubby dpt grad dulu sem lepas, Mama jenis x focus, konon sibuk ngan keje, pastu xmo ketinggalan gak lepak ngan kawan2, sibuk pi dating pastu bila nak kawin, sibuk plak ngan persiapan kawin lah..etc..pas kawin dpt baby, terus teruja ngan baby pulak...time tu kami terpaksa hire maid sbb husband n wife 2-2 ada kelas mlm...walopun masa tu kami punya income pon sendat gak, sbb study pon self fund, terpaksalah amik maid gak sbb takkan nak antar babysitter amik tgh2 mlm pulak kan, tawakal jek masa tu, nasib menyebelahi dpt maid yg baik dan sayangkan Syasya sampai skrg masih bersama kami.....

Masa Syasya lahir, Mama x byk kelas sgt, tinggal siapkan thesis n practicum jek. Ingat lgk masa pregnantkan Syasya time tu commute from Cyber to S.Alam, kelas mlm almost 4 times a week, blk kol 11pm baru sampai umah, drive sendiri ke office n class ngan pregnant lgk, hubby plak kdg2 shift mlm, muka kat opis mmg muka tension manjang, deadline, presentation, role play mcm2 lah...mmg rasa cam x percaya bila ingat2 balik, tak sangka abis gak akhirnya. Masa bersalinkan Syasya pon siap kena amik final exam kat atas katil sbb baru beberapa hari deliver Syasya, mintak tangguh kat lecturer dia kata boley, syarat kena pi kelas blk semula n assessment mark tu kena amik sekali lgk, dlm confinement period tu jawab soalan Shakespeare kat Unit Kesihatan, atas katil, ngan kepala 'weng' siap tido n bangun sambil jawab exam ...Papa lgk kesian, time Mama nak deliver Syasya, Papa tak pi amik exam sbb Mama dlm labor room, Papa x sampai hati tinggal Mama time tu, end up Papa kena ulang blk subject tu sem depannya...thanks Papa for your sacrifice .

Masa study tu gak Mama ada hampir2 kena tendang sbb ada repeat satu paper tu byk kali..I'm not good at skill subject, pemalas nak praktis punya pasal, huhuu...masa buat thesis pon hampir2 nak mintak extend sbb tak larat nak wat, sbb kena pi keje, pi sekolah ngajar, pastu lari blk ke opis, mlm dah penat, nasib hubby insist suh abiskan thesis tu, appeal utk extend tarikh hantar thesis and hubby tlg chapter 4 ker yg byk guna 'spss' tuh...aiyoyo....cam mimpi jek dah berlalu semua dugaan tu...for those who's wondering my age, I'm now 29 and baru dpt degree, ada yg ingat Mama Syasya nih amik masters....rasa blom sedia lgk kot...mmg ada kwn2 yg terus sambung masters utk jadik lecturer but I decided to focus on my family first...To my friends/mommies yg masih tgh study tu, i wish you all the best and remember that success never comes easy, it requires sacrifices and perseverance. To Azie, Azmi, Lyana and saper2 lgk yg tgh part time study tu, don't give up, yg penting tamatkan jugak, walopun otak dah sebu and kadang2 rasa tertekan, gambar2 ni kira pembakar semangat korang ek? all the hardship pays;-) chai yok!

For my convo ceremony ni mmg dah lama tunggu, kain dah beli lama nak tempah, tp bila dpt tau pregnant cam terbantut niat nak pakai baju kurung, tapi pk2 blk why not, mana tau kot2 ni last Mama berkonvo kan..pastu siap pakai heels (tapi ada bwk flat shoes spare)...pastu dapat byk special treatment masa konvo, tak perlu line up panjang2, dpt duduk diam dlm dewan sbb tergolong dlm org yg kurang upaya , xyah naik bas ke pdg kawad, ley parking kat area menara, pas terima scroll bole kuar awal sbb x larat~alasan pregnant & kelaparan...Alhamdulillah, i've completed the degree prog with (Hons), walopun x lah dpt cemerlang tapi yang penting semangat dan pengalaman yang dipelajari...I'm also expecting our second gift from heaven in 3 months time...Alhamdulillah, thanks ALLAH s.w.t for everything...and thanks to my lovely hubby, family, friends and boss... for their endless support & understanding. Semoga selepas ini menjanjikan yang terbaik buat saya Amin...


A proud wife/mommy/daughter...finally graduated after the hardship

Me with beloved Hubby & lovely daughter

Me with beloved family, Mak & Abah and Adlil, the rest of brothers x dpt join sbb keje & yg bongsu sibuk nak PMR

Mama with cheeky Syasya, merajuk sbb Mama lama xder..

Me with Syarina & Kak Bain, PLK students..ramai yg lain grad last sem...

with the full time students, dorang ni muda remaja lgk...

Masa nak pulangkan jubah terserempak with Fiza,Puteri & Kak Bain

sempat campak topi..tp time ni geng2 dah ilang berjaya cover perut ngan scroll & robe

Syasya yg happy sambil main-main, Fiza & Mama

"Success is never final. Failure is never fatal. Courage is what counts" -Sir Winston Churchill
Quote:
Echa: Thanks...mai doakan semuanya selamat k? take care
Syima: Insyallah 3 thn tu x lama, pejam celik2x dah abis, yg penting pk yg positif2 outcome yg kita dpt bila abis, dpt benefit byk, bonus & saham kan?tgk gambo2 mai pon bole kasik semangat kot
Erin: Tu la Kak Mai masa tu nak pi ladies, maklumlah hati sonok tapi urge as pregnant mommy tu cam2...eheheh...rileks jek Qistina minum susu sambil berdiri ek?
Papa/Abang: Thank u, part of it is because of you, thanks for your support, love & understanding..mmuah
Moon:Thanks Moon, tabik toink! toink! akhirnya..lama sgt rasanya....
Kak Jue: Lama kan Kak Jue, dr kita sesama kat tm net dulu, chubby?eheheh tu trademark
Azie: Mentor? byk la ko Azie, aku ni biasa2 jek, x cam ko, scorer takper jgn patah semangat k? chai yok! u can do it...kalo Mai yg lembik nih boleh, Azie 10X boley..
Filla: tu la Filla, walopun aku byk 'M'...tp aku gagahkan jugak...tp lgk ramai dr aku yg lebih berumur dah nak ada anak cucu, tp semangat dorang lgk kuat, tip top jek kat kelas...eheh aku moderate jek...lgk satu aku ni tak pandai dlm sports....lgklah lemau nak suh masuk xrel pon aku rasa, awal2 aku dah disqualified sama jek kita filla, kalo kita tekad nak gak, kita buat gak, walopun sesusah mana kan? tu la tu Fillla, i'm lucky to have Zaimi in my life, moga berkekalan lah hendaknyer...
Mas: Thanks Mas, pi becuti? mmg nak sgt pi at least dekat2 pon jdklah, tp hubby sibuk jek pastu kena simpan duit utk pindah umah, tp masih gak lom2 pindah x taulah bila dpt CF nih...
Yana: Mcm2 ada lgk besides bunga, tp Mai mmg suker bunga..ehehe bear2, mug or souvenir pon ada.
Shikin: Thanks Shikin, harap2 dptlah...insyallah....Amin!
Ila: Thanks Ila mmmuahhhs


Friday, 30-May-2008 03:08 Email | Share | | Bookmark
Lepak with Mama's Friends...

syasya & isk
moon & baby yaya
Mimi + Ghazi, Meen + Damia
View all 40 photos...
Few pictures on different occasions....more precisely it's a mix entry .... Mama kasi lambak dlm satu entry sbb Mama 'M' ...

Just enjoy the pics...


Syasya with Aisy-masa ni Ayu baru blk dr Bandung

Syasya & Acih, mandi manda time

Chidot, Jay & their twins (Aqif & Afiq)

old friends..x hsemates

the twins...syasya + acih pon kira twins gaklah

Nurul & Azra 'bam bam' ... then pic masa visit Moon kat umah....Moon + Baby Yaya
Quote:
Filla: Aku pon teruja tgk kolam besor haaa, dah la time tu mmg panas kan?
Zz: eheh tu la Zz mai pon teruja, pakkan jek x bwk baju..
Mas: swimsuit sama sbb tu swimsuit pinjam, MIL Filla bgk pakai cucu dia nyer yg lama2 satu utk Acih satu utk Syasya, kebetulan Syasya muat plak
Mimi: tu la tu...aku pon sbnrnya byk malas tp aku gagahkan jugak, tp bila jumpa aku byk diam dr becakap...dengor pon ok... syndrom pregnant kali ni mmg pelik


Wednesday, 28-May-2008 06:47 Email | Share | | Bookmark
Our 3rd Wedding Anniversary

me...dah get ready...
alamak, sikenit dah tau Mama nak kuar..
the 3 of us...2008
View all 17 photos...
Alhamdulillah, we celebrated our 3rd year of wedding anniversary recently...3 years of wonderful memories, we've gone through lots of ups and down together.....biasalah mana ada couple yg happy jek sepanjang masa kan.. walopun trademark saya 'happily ever after'.....skrg ni saya kurang mood sejak pregnant, asyik moody jek, tapi masih mahu celebrate and tak mahu masa berlalu begitu saja tanpa menghargai hari istimewa ini....jadik saya pon order cupcakes istimewa dari Ila@Mummy Syahmi...saya amik half day keje, suprisekan dia ngan cupcake ni, then kami pi dating tgk movie sesama....nak tgk citer2 romantic xde plak kat gsc alamanda, so kami end up tgk Narnia..but I love it...sbb dulu pon part 1 tgk ngan hubby gak, lgpon ramai kwn2 ckp citer kalini best...this time pon adalah sweet2 coz dorang dah besor sikit plus ada Prince Caspian yg hensem about our anniversary present, dah lama kami betukar adiah, a new digicam for me and for him tambah2 buat beli lense idaman dia...but I still buy him extra gift on that day, i hope he likes it

My cousin and her bf dtg so adalah org nak temankan Syasya main2 kat umah...walopun Syasya dah start nangis pas tgk Mama dia bersiap blk dr keje..confuse kot dia sbb takkan dah pi keje nak pi keje lgk kan? tapi pas tiup lillin n pas dia khusyuk ngan cupcakes tu kami pon curi2 kuar, sorang demi sorang...bila lagik nak spend time together2...nasib pas kami pi jek, tak lama pastu dia tido.....asyik masing2 sibuk jek ngan urusan seharian, bila lagi mau kuar be2 kan...semoga hubungan kami berkekalan sampai bila-bila...Insyallah....


lovely cupcakes by Ila@Mummy Syahmi-love the design n the taste..yummy...

3 or us for our 3rd anniversary, nxt year 4th wed anni, may be dah ber4 plak

Syasya's fav moment, blow the candles session

pas tiup, pasang blk api, dan lagi dan lagi dan lagi...penat Kak Long & b/f melayan

Quote:
Anne: thanks for the wish, congrats to you too...
Ila: thanks, i love your cuppies, Syasya pon suka bunga2 tu
Wada: tu la tu, x lama lgk bole angkut dia tgk movie sesama
Zaimi: :Love u too, memula frust gak bila tgk xde special entry cam thn2 lepas, tp nak wat camne kan:->dah keje
Yana: thanks, tak smpt masak pon Yana, time ni blk pon dah lewat, singgah beli present zaimi pon dah lmbt, layan syasya jap...pastu dah sibuk2 nak kuar....beli KFC jek utk Syasya sbb fav dia
Filla: eheheheh aku pon perasan Syasya ada iras2 kasih, may be aku pregnant dulu byk tgk gambo Acih kat FP kot
Jujue: ko ni Jujue...bibik aku ada kat umah lah..Kak Long ngan bf dia lepak jap jek, x lama pastu cousin aku lgk sorang plak dtg kalo Akid dkt KL ley la teman Syasya , tag? ehehhe sabo jeklah...


[<<  <  1  [2]  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net